Welke stappen moet je ondernemen voor een goede ICT-beveiliging?

Een goede ICT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Meer dan eens horen we op het nieuws dat klantgegevens en andere gevoelige informatie op straat zijn komen te liggen of in de verkeerde handen zijn beland. Het is al niet makkelijk om in het dagelijks leven voor veilig internet te zorgen, maar voor bedrijven is de uitdaging vaak nog groter. Ondernemers moeten aan de AVG voldoen, ook wel de privacywetgeving, om de klantgegevens te beschermen. Daarnaast moet effectief worden voorkomen dat de ICT-infrastructuur kan worden bereikt door mensen met verkeerde bedoelingen. Hierbij gaat het om mensen intern, maar natuurlijk ook van buitenaf, zoals cybercriminelen. Wij geven inzicht in de stappen die je als ondernemer moet nemen om te zorgen voor een goede ICT-beveiliging.

Voer een grondige risicobeoordeling uit

Een eerste belangrijke stap is het uitvoeren van een grondige risicobeoordeling. Je kunt hiervoor ook een ervaren ICT bedrijf in Almelo inschakelen om een duidelijk beeld te krijgen van de bestaande kwetsbaarheden binnen je huidige ICT-infrastructuur. Zwakke plekken kun je pas oplossen als je weet dat ze bestaan en duidelijk maakt wáár ze bestaan. De bestaande systemen, netwerken en gegevensopslag moeten worden geëvalueerd en risico’s moeten worden bepaald. Hierbij gaat het om alle soorten risico’s, waaronder malware-aanvallen, ongeautoriseerde toegang en datalekken.

Het implementeren van een sterk wachtwoord- en toegangsbeheer

Sterke wachtwoorden zijn onmisbaar. Het is belangrijk dat elke gebruiker van de ICT-omgeving gebruik maakt van unieke, sterke wachtwoorden. Deze dienen ook regelmatig te worden aangepast om alles optimaal veilig te houden. Gebruik tweestapsverificatie, bijvoorbeeld in de vorm van een code naar de smartphone of een vingerafdruk, om alleen de juiste medewerkers toegang te geven.

Houd alle software up to date

Over met regelmaat updates van software uit. Updates en patches zijn bedoeld om zwakke plekken in verouderde software op te lossen. Automatische updates zorgen ervoor dat je systemen altijd up to date blijven en voorzien zijn van de juiste beveiligingsmaatregelen. Verouderde software kan zwakke plekken bevatten die voor cybercriminelen relatief makkelijk op te sporen zijn. Hierdoor geef je hen onbedoeld makkelijk toegang tot je netwerk. Zorg aanvullend ook voor goede firewalls en antivirussoftware.

Maak regelmatig back-ups van je gegevens

Dataverlies heeft vaak ernstige gevolgen, zeker als er dataverlies ontstaat als gevolg van een cyberaanval. Ook bij hardware storingen en door menselijke fouten kunnen er gegevens verloren gaan. Voorkom dit door regelmatig back-ups te maken. Deze back-ups sla je op veilige locaties op, zoals op een externe harde schijf of in de cloud. Het is goed om een back-up strategie te ontwikkelen, zodat je snel kunt herstellen na een mogelijk verlies van data.

Train medewerkers in cyberveiligheid

We gaan tegenwoordig vaak te makkelijk met internet om. Juist doordat we internet dagelijks gebruiken, zien we de risico’s van dit gebruik niet meer. Dit levert de nodige gevaren op. Het is belangrijk dat alle medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van internet. Zo moeten zij in staat zijn om phishingmails te herkennen, om maar een voorbeeld te noemen. Het is daarom heel belangrijk om je medewerkers te trainen in cyberveiligheid.