Hoe weet je of jouw organisatie écht vitaal is?

Vitaliteit is niet langer een luxe, maar een noodzaak. En dat is gebleken in de manier waarop bedrijven en organisaties omgaan met arbeidsverzuim. Uit de statistieken is bijvoorbeeld af te lezen dat het verzuimpercentage in Nederland in de afgelopen jaren gestaag is gestegen, wat mede wordt toegeschreven aan de toenemende werkdruk en stressgerelateerde klachten.

Het belang van vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer gaat veel verder dan het fysieke welzijn van de medewerkers; het omvat ook de mentale veerkracht en het emotionele welbevinden. Een vitale organisatie is eentje die dynamisch is, en op een veerkrachtige wijze in staat is om snel te reageren op veranderingen. Dit is waar de werknemer centraal staat, voorzien van de nodige middelen en steun om zich zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen.

Het resultaat? Een positieve impact op de productiviteit, evenals een verbeterde werksfeer en algehele betere medewerkerstevredenheid.

De vitale organisatie test

Om meer te weten te komen over de mate van vitaliteit in de organisatie, moeten er een aantal vragen worden gesteld die aspecten van zowel fysieke als mentale gezondheid belichten.

Zo wordt er een holistisch beeld verkregen van waar uw organisatie staat op het gebied van vitaliteit. Vragen variëren van ‘Hoe vaak biedt uw organisatie activiteiten gericht op gezondheid aan?‘ tot ‘Hoe beoordelen medewerkers hun algehele werkstressniveau?

Analyse en advies

Healthchecks op de werkvloer kunnen serieuze zwakke punten blootleggen, en de focus verleggen op meer vitaliteit. Zo’n healthcheck wordt in de branche ook wel een geïntegreerde PMO (Preventief Medisch Onderzoek) genoemd. Gebaseerd op deze analyse, ontvangt elke medewerker een gepersonaliseerd adviesrapport dat praktische stappen voorstelt om de vitaliteit te verbeteren.

Samenwerken met Lifeguard

Voor organisaties die hun vitaliteit serieus nemen en deze naar een hoger niveau willen tillen, is Lifeguard de strategische partner. Lifeguard specialiseert zich in het versterken van teams en organisaties om wendbaarder, weerbaarder en alerter te worden. Lees meer op de website over op maat gemaakte programma’s die de fysieke, maar ook de mentale en emotionele gezondheid van je team in check te houden én bevorderen. Of doe de vitaliteittest – beantwoord enkele vragen en krijg direct een passend vitaliteitsadvies!