Iedereen die in Nederland werkt of woont spaart voor een AOW. Maar alleen daarvan moeten leven tijdens je pensioen is niet bepaald riant. Daarom is het goed om ook te sparen voor een aanvullend pensioen. Veel medewerkers in loondienst zijn via hun werkgever bij een pensioenfonds aangesloten. Maar dat geldt niet voor de meeste ondernemers. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioenopbouw. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden, en kom je meer te weten over belangrijke termen zoals jaarruimte.
Mogelijkheden voor aanvullend pensioenopbouw
Enkele beroepsgroepen (zoals zelfstandigen met bepaalde beroepen in de bouw) kennen een verplichte aansluiting bij een bedrijfstak- of beroepspensioenfonds. Het overgrote deel van de ondernemers is echter niet aangesloten bij een pensioenfonds. Zij zetten bijvoorbeeld wel geld opzij voor hun pensioen door dit te sparen of te beleggen, of hun hypotheek (versneld) af te lossen. De voordelen hiervan zijn dat je vrij beschikt over het geld mocht het eerder nodig zijn, en zelf de inleg bepaalt. Nadelig is dat je geen gebruik kunt maken van belastingvoordelen.
Niet iedere ondernemer weet dat aanvullend pensioenopbouw ook met belastingvoordeel mogelijk is, of maakt hier geen gebruikt van. En dat is jammer, want pensioenopbouw in de derde pijler van het pensioenstelsel – lijfrente – kan financieel zeer voordelig zijn. Hoe dat zit? Eenmalig of periodiek stort je geld in een (geblokkeerd) lijfrenteproduct, waarbij je de keuze hebt tussen het geld sparen of laten beleggen. Het ingelegde bedrag mag je nu fiscaal aftrekken. Je hoeft er dus geen inkomstenbelasting over betalen. Binnen vijf jaar na je AOW-datum zet je het bedrag om een uitkeringsproduct. Op dat moment betaal je pas inkomstenbelasting erover.
Hoeveel mag ik met belastingvoordeel opzijzetten voor mijn pensioen?
Het bedrag dat je jaarlijks met fiscaal voordeel opzij mag zetten, heet de jaarruimte. Maar wat is jaarruimte precies? Jaarruimte is je eigenlijk je pensioentekort over het afgelopen jaar. Het gaat om het bedrag dat je maximaal opzij mag zetten minus het daadwerkelijke opgebouwde pensioen. Je berekent je jaarruimte als volgt. Neem eerst je verzamelinkomen, en trek hier de AOW-franchise (in 2024 17.545 euro) vanaf. Van het overgebleven bedrag mag je in 2024 maximaal dertig procent in een lijfrente storten en fiscaal aftrekken. Hierbij geldt in 2024 een maximum van 36.077 euro.
Verruimde jaarruimte: verstandig om het te gebruiken
Tot 2023 konden ondernemers met belastingvoordeel pensioen opbouwen binnen de FOR, de Fiscale Oudedagsreserve. Onder de nieuwe Pensioenwet is de jaarruimte sterk verruimd. Daarnaast kan ook de jaarruimte van voorgaande jaren die niet benut is (de zogenaamde reserveringsruimte) langer terug en met een groter bedrag benut worden. Dit geeft mensen meer mogelijkheden om geld voor later opzij te zetten. Het is verstandig dit te doen – en er zo vroeg mogelijk mee te beginnen – om ook financieel onbezorgd te kunnen genieten van je oude dag.