Als je een eigen ondernemer bent, kan het soms lastig zijn om een hypotheek te verkrijgen. Je hebt immers geen vast inkomen, dus je hebt te maken met verschillende regels bij het aanvragen van een hypotheek. Waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden met het aanvragen van een hypotheek als je een eigen ondernemer bent? We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rij.
Tip 1: Documenten bij elkaar zoals de jaarcijfers
Bij het kopen van een huis komt veel kijken: ook als je een zzp’er of eigen ondernemer bent. Zo moet je natuurlijk weten hoeveel geld je kan lenen, voordat de zoektocht naar een huis van start kan gaan. Als je in loondienst werkt, wordt er gekeken naar het contract en je salaris. Op basis hiervan kan al gauw een bepaald bedrag worden berekend. Voor een zzp’er of een zelfstandige gaat dat net iets anders. In dat geval moet er namelijk worden gekeken naar onder andere de jaarcijfers van de onderneming.
Cijfers van drie jaar
Zo moet je de jaarcijfers van jouw bedrijf van de afgelopen drie jaar verzamelen. Jouw boekhouder zou je hierbij kunnen helpen. Deze kan ervoor zorgen dat de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar in een overzicht kunnen worden verzameld. Op basis hiervan kan een gemiddelde worden genomen van hoe jouw bedrijf in de afgelopen drie jaar heeft gepresteerd.
Startende ondernemer? Verzamel je cijfers van je loondienst
Is het niet mogelijk om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar te verzamelen, omdat je een startende ondernemer bent? In dat geval moet je alsnog de jaarcijfers verzamelen van de jaren dat je werkzaam bent als startende ondernemer. Het kan ook zijn dat je de cijfers zoals het loon moet verzamelen van de periode waarin je nog in loondienst werkte.
Naast de jaarcijfers, moet je ook een inkomensverklaring bij je hebben. Daarnaast is de aangifte van de inkomstenbelasting ook handig en zou je een kopietje kunnen maken van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Tip 2: Ga in gesprek met een deskundige
Bij het afsluiten van een hypotheek als zzp’er of ondernemer kan dus veel om de hoek komen kijken. Als je de jaarcijfers hebt verzameld, is het verstandig om met een deskundige in gesprek te gaan. Diegene kan jou natuurlijk ook helpen met het bovenstaande punt: hij of zij kan jou vertellen wat je allemaal moet aanleveren. Ook kan de expert zoals een hypotheekadviseur je in jouw situatie verder helpen en meedenken over een geschikte hypotheek voor ondernemers. Bovendien wordt ook berekend voor welk bedrag je een hypotheek kunt aanvragen. Ook jouw woonwensen worden meegenomen en wordt er echt naar jouw persoonlijke situatie gekeken. Dat is fijn, want je wil natuurlijk wel weten wat je kunt verwachten.
Tip 3: Op zoek naar een woning
Als je eenmaal weet voor welk bedrag je een hypotheek kunt verkrijgen, dan kan de zoektocht naar een woning starten. Bij de zoektocht naar een woning kun je letten op een aantal aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de stad of het dorp waar je graag wil wonen. Vervolgens kun je iets dieper ingaan op de locatie, zoals de buurt die je aanspreekt. Denk bijvoorbeeld aan een kindvriendelijke buurt, een buurt dichtbij het centrum of juist wat achteraf: het is maar net wat jouw woonwensen zijn.
Bovendien kun je ook kijken naar het type woning. Wellicht gaat jouw voorkeur wel uit naar een woning met een aantal vierkante meter woonoppervlakte, of wil je graag een schuur bij de woning hebben. Je kunt ook kijken naar de bouwstijl van de woning: denk bijvoorbeeld aan de populaire jaren 30-stijl, maar misschien wil je ook wel graag een gloednieuw huis waar je meteen in kan gaan wonen. Over dat punt gesproken: je kunt je ook afvragen of je graag een klushuis wil kopen, of juist een huis dat tot in de puntjes al is verzorgd.