Vermogen van Marcel van Dam

De oud-politicus en socioloog Marcel van Dam geniet al een tijdje van zijn welverdiende pensioen. Dat doet ons afvragen, hoe rijk is Marcel van Dam eigenlijk en wat is het vermogen van Marcel van Dam.

Marcel van Dam

Wie is Marcel van Dam?

Marcel van Dam werd op 30 januari 1938 geboren in Utrecht. Wat is de leeftijd van Marcel van Dam? Hij is nu 85 jaar oud. De vader van Marcel van Dam was een rechercheur bij de politie. Omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog geen joden wilde arresteren moest het gezin met 9 kinderen onderduiken. 

Na de oorlog studeerde Marcel van Dam eerst rechten, gevolgd door sociologie. Hij studeerde af met een scriptie over kiezersgedrag, iets wat hem ook na zijn studie bezig bleef houden. Vanaf 1967 was hij op televisie te zien met verkiezingsprognoses en analyses. In 1969 begon hij met het presenteren van De Ombudsman, een programma waarin hij het opnam voor de gewone man.

Van 1973 tot 1977 zat Marcel van Dam in de Tweede Kamer als staatssecretaris van Volkshuisvesting. Onder van Agt II werd hij minister van Volkshuisvesting. Later ging hij weer bij de VARA aan de slag als presentator en voorzitter.

Marcel van Dam vermogen bekeken

Meerdere bronnen schatten het Vermogen van Marcel van Dam op € 2 miljoen. In 2016 zette hij zijn landhuis in de Gelderse plaats Hulshorst voor € 1.850.000 te koop. Deze riante woning met 12 kamers en 3 badkamers staat op een prachtig landgoed van 12,5 hectare. Marcel van Dam verruilde dit stekje voor een sprookjesachtig kasteel van € 1,1 miljoen. 

Het kasteel in de Gelderse plaats Oosterwolde is maar liefst 250 jaar oud. Marcel van Dam wist het kasteel overigens voor veel minder te kopen dan de vraagprijs. Die stond oorspronkelijk op € 1.685.000. Waarschijnlijk kwamen zijn kwaliteiten als onderhandelaar hier goed bij van pas.

Hiermee is Marcel van Dam rijk geworden

De grote vraag is waar het vermogen van Marcel van Dam vandaan komt. Marcel van Dam was tijdens zijn carrière zeer actief, zowel in de politiek als op tv. Bovendien schreef hij regelmatig columns voor de Volkskrant en heeft een aantal publicaties op zijn naam staan. 

Marcel van Dam heeft zichzelf nooit uitgelaten over het salaris dat hij in verschillende functies heeft verdiend, maar we kunnen wel een schatting maken. Zo verdiende Vera Keur in 2006 € 185.000 per jaar als voorzitter van de VARA. Vera Keur was de opvolger van Marcel van Dam die van 1985 tot 1995 voorzitter was. Je kunt er van uitgaan dat Marcel van Dam in die periode een bedrag kreeg wat aardig in de buurt komt van dat van Vera Keur. 

Anno 2023 verdient een minister in de Tweede Kamer iets meer dan € 186.000 per jaar. Hoeveel het precies was in de jaren 80 is niet helemaal duidelijk, maar het geeft je wel een idee van het salaris van Marcel van Dam. 

Dit wist je waarschijnlijk nog niet over Marcel van Dam

#1 Zeggen Marcel van Dam en frisdrank je iets? De oud-medewerkers van de Dongense frisdrankfabriek Exota wetenhet nog heel goed. In het VARA-programma De Ombudsman beweerde Marcel van Dam dat de Exota flessen gevaarlijk waren en makkelijk konden ontploffen. Dit zorgde uiteindelijk voor het faillissement van Exota. De VARA moest hiervoor jaren later een schadevergoeding betalen. 

#2 Toen Marcel van Dam in de Tweede Kamer zat kwam hij met een plan voor de 25-urige werkweek. Volgens hem was dit een oplossing voor de hoge werkloosheid op dat moment. Het zal je niet verbazen dat het plan niet is aangenomen.