Waarom en hoe kan asfalt gerecycled worden?

We zijn steeds meer bezig met het kijken naar of we bepaalde materialen kunnen recyclen. Het scheelt namelijk een hele hoop grondstoffen als we dit doen, wat beter is voor het milieu. Niet alles kan gerecycled worden, maar zoiets als asfalt kan dus wel gerecycled worden. Als asfalt niet meer gebruikt wordt, dan kan het worden weggehaald om op een andere plek neergelegd te worden. Dit klinkt allemaal heel simpel, maar het proces zelf iets meer ingewikkeld. Hieronder vertellen we je waarom en hoe asfalt gerecycled kan worden.

Wat zijn de voordelen van het hergebruiken van asfalt?

Laten we het als eerste gaan hebben over de voordelen van het hergebruiken van asfalt. Als eerste is het, zoals we net ook hadden verteld, goed voor het milieu als we aan recyclen doen. Voor asfalt is namelijk bitumen en aggregaten nodig, die uit de grond komen. Om er voor te zorgen dat deze natuurlijke bronnen niet uitgeput worden, is het fijn dat we kunnen recyclen. Ook kost het recyclen van asfalt een stuk minder energie als het maken van asfalt vanuit helemaal niks. Dit bespaart dus een hoop energie. Verder bespaart het ook nog eens kosten, want gerecycled materiaal is een stuk goedkoper als nieuw materiaal.

Hoe kan je asfalt recyclen?

Nu je weet wat de voordelen zijn van asfalt recyclen, wil je misschien ook weten hoe je dan precies asfalt kan recyclen. Je hebt hiervoor verschillende methodes, zo kan je koud recyclen door het oude asfalt er opnieuw in te zetten met een nieuw bindmiddel. Hierdoor worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten. Ook kan je het warm recyclen, hiermee wordt her asfalt verwarmd en gemengd met nieuwe materialen. Verder kun je het ook nog als onderste laag neerleggen waar bovenop nieuw asfalt komt te liggen, dit zorgt voor een stevige basis. Als je meer wilt weten over het recyclen van asfalt, neem dan eens een kijkje op latexfalt.com.

Wat zijn de uitdagingen bij het recyclen van asfalt?

Natuurlijk zijn er ook nog een aantal uitdagingen als het gaat om het recyclen van asfalt, zo moet er wel goed gekeken worden of de kwaliteit van het asfalt nog steeds goed genoeg is na het recyclen. Ook zijn er duidelijke regels omtrent het recyclen van asfalt waar wel aan gehouden moet worden. Verder heb je voor het recyclen van asfalt speciale apparatuur nodig, wat een investering kan zijn.